Yoga beskrives som tidløs i de klassiske tekstene. Hvordan beskriver man dette evinnelige i den overflod av former, stiler og disipliner som nå florer i vårt lille yogaunivers? Er min stil bedre enn en andres? Er det på tide å bytte? Hvordan kan jeg vite hva som er best? Hvorfor blir jeg ikke bedre og hvordan oppnår jeg best mulig fremgang?

Foto: Nicki Twang - www.twang.no

Foto: Nicki Twang - www.twang.no

Disse spørsmålene skaper lett forvirring for alle som prøver yoga. Når man ser seg rundt opplever man paradokser og motsetninger, intriger og skuffelser, verker og vondter over en form for praksis, lærere og stiler som kanskje ikke alltid lever opp til forventingene.

Husk at yoga er en form som skal hjelpe oss å bedre forstå formen av vårt eget sinn. Hvordan det opererer, hvordan det er satt sammen og hva som er den grunnleggende støtten i sinnet. Når man lykkes med (sier de klassiske tekstene) går man over i det formløse.

Prøv derfor å møte ditt eget sinn i den type yoga du trener. Gir det gode rammer for å bedre forstå, takle og balansere dette rastløse sinnet vi besitter? Kan jeg se min iboende rastløshet og hvordan jeg styres av forventinger og flyktige resultater? Da blir det litt lettere å lande selve opplevelsen av yoga.

Yoga handler om å finne stabilitet og klarhet. Når vi lykkes med det, kommer vi nærmere yoga. Til tider er livet forferdelig utfordrende og vanskelig, men siden yoga er tidløst og bare er, betyder det at når vi kommer nærmere denne skarpe klarheten i hverdagen, da treffer vi blink, da blir det litt lettere å hvile i yoga.

For å endelig komme dit hjelper det å bedre forstå alt det flyktige og rastløse i sinnet som forstyrrer. At vi faktisk for det meste av tiden ikke er i en tilstand av yoga, - men når vi først kommer nærmere, merker vi en glede og indre klarhet som foredler og løfter oss. Den opplevelsen er viktig å ivareta, beskytte og utvikle. For jo mer vi rommer det blir det lettere å nærme seg dette indre formløse og tidløse som er yoga. Som gir frihet fra lidelse og smerte, hjelper oss å finne handlingskraft i hverdagen og gir oss en klar opplevelse av livet.

Det er yoga kort oppsummert. Å finne klarhet, glede og harmoni i hverdagen, tross livets alle utfordringer. Så må de ulike former av yoga vi praktiserer og utøver lede oss til klarhet og innsikt i vårt eget sinn. Da blir yoga det klare lyset det er som vekker innsikt og forståelse i eget liv og hverdag.

Beste ønsker om en god yogapraksis fra alle oss i Nøsen Teamet.

Comment