Fra Eva, vår daglige leder.

Det var i august 2016 at jeg kom til Nøsen for aller første gang. Det var også da jeg kjente på den spesielle atmosfæren som er her, kall det gjerne varmen i det er å bli inkludert. Det var som om jeg allerede var en av dem. Det føltes trygt samtidig som det ga meg rom til å vokse. Jeg tror også det var da jeg endret synet på kommunikasjon, på forholdet til andre mennesker og ikke minst på hva yoga egentlig er. For hvordan praktiserer vi egentlig yoga i det virkelige livet. Hva er yoga her og nå - i hverdagen, i handlingene våre og ikke bare når vi bøyer, tøyer og strekker oss på matten.  

Nøsen blogg.jpg

For de som ikke allerede kjenner til det, Nøsen-gjengen består av en svært sammensatt gruppe mennesker. En brokete gjeng med fargerike personligheter. Individer med forskjellige bakgrunner, forskjellige interesser, lidenskaper, erfaringer og ferdigheter. En del av Nøsen-gjengen bor her fast, vi har vært her i flere år, andre er her på frivillig basis og bidrar i kortere perioder, gjerne i et par måneder før veien går videre ut i verden. Noen er medlemmer av Back in the Ring (BITR) og kommer hit for å etablere nye vaner og en sunnere livsstil. Noen av oss har massevis av erfaring fra arbeidslivet mens andre kommer hit nesten uten noe som helst og må lære alt fra start. Til og med det å rydde etter seg selv kan være utfordrende i starten. Få av oss har mye tilfelles, likevel er det én interesse som binder oss sammen. Ønsket om å fordype oss i yoga - viljen til å lære og til å prøve å forstå. Hva er det som bor i oss. Hvordan kan vi bli bedre på selve livet?

Kanskje er det denne ulikheten og på samme tid likheten som gjør Nøsen så inkluderende. Nye mennesker bringer med seg sin innsikt, sine idéer og ny energi og vi er evig takknemlige for hver og en som har vært her og som har beriket livene våre. De er på mange måter grunnen til at vi er akkurat her vi er i dag.

Og selvfølgelig - det er ikke evig solskinn å jobbe med hverken lang tids ansatte eller frivillige. Heller ikke med alle BITR-deltagerne! Det krever nerver av stål, tonnevis av tålmodighet og en stor dose humor. Oppgaven utfordrer meg daglig (og sikkert ikke bare meg) i kunsten å gjøre yoga utenfor matta. For hvor langt kan jeg strekke, bøye og vri meg for å finne gode måter å motivere alle og enhver. Noen trenger klare instruksjoner helt ned til minste detalj, andre trenger massevis av plass for å blomstre og visse jobber best når de får ta fullt ansvar for egne oppgaver.

Hva er det egentlig som får unge, oppegående mennesker til å tilbringe livet på fjellet? Hvorfor bruker vi så mye tid her, utenfor allfarvei, avskåret fra all underholdningen og fornøyelsene i byen? Hva får oss til å stå opp lenge før fuglene kvitrer og til å gjøre arbeidsoppgavene våre med glede og (for det meste) et åpent sinn? For det å jobbe sammen og bo sammen på et så pass avgrenset område, uten å ha noen steder å rømme når vi er sårbare og triste eller sterke og stae. Det å la andre se alle våre sider, det krever at vi er modige. Likevel, når vi tilslutt tillater oss å være transparente, det er da det blir litt lettere å akseptere alle våre sammensatte sider, både hos oss selv og hos andre.

Som leder for de fargerike personlighetene som er Nøsen-gjengen lærer jeg stadig noe nytt, og en ting jeg har lært spesielt godt er at visse mennesker er svært vanskelige å jobbe med. Noen gjør meg nesten gal! Og likevel, når jeg prøver så godt jeg kan, når jeg tilslutt klarer å overføre denne vakre praksisen som er yoga, til hverdagslivet og ikke bare til matten, da opplever jeg gjentatte ganger noe som er enda større enn bare meg, mitt og mine. Det er yoga for meg.