Hva er det som gjør at noen mennesker tilsynelatende tåler “alt” mens andre blir slått ut av de minste motbakkene? Er resiliens (eller motstandsdyktighet) en medfødt egenskap, eller er det noe vi kan lære oss?

Vi har tatt en prat med Alexander for å kanskje finne svaret. For når sant skal sies er det noe ved ham som stadig forundrer oss. Hvordan klarer denne mannen å ha så mange baller i luften og samtidig være både fokusert, oppmerksom og tilsynelatende fornøyd med tilværelsen.

Blådress over skulderen mellom kuer.jpg

Vi vet også at svarene kan bli både lange og intrikate, derfor har vi begrenset det til 3 konkrete stressutløsende hverdagsutfordringer:

  1. Lite søvn

  2. For mange forstyrrelser i hverdagen

  3. Ingen tid til fysisk aktivitet, treffe venner, lese bøker e.l.

Kjære Alexander, du er småbarnspappa, ektemann, hotelleier, hotelldirektør, daglig leder for BITR, yogalærer og en svært aktivt del av driften på Nøsen som for tiden har påbegynt utvidelse av hotellet og etterhvert også planlegger videre utbygging av hyttetomter m.m.

Hva er det som gjør at du, midt i alle oppgavene, kan være den positive og inspirerende fyren du er? Hvilke teknikker benytter du deg av for ikke å bli lidende under punktene over?

Alexander: Først og fremst kjenner jeg på en enorm glede og takknemlighet over livet. Selvfølgelig møter jeg utfordringer i hverdagen som alle andre, men den berikelsen jeg har fått i livet takket være yoga, er så vakker og oppløftende og jeg kjenner mitt største ansvar er å forvalte og gi dette videre så godt jeg kan. Tatt i betraktning min brokete fortid og at jeg er et løvetannbarn er det minste jeg kan gjøre å stå til tjeneste for andre og spre mine erfaringer innen yoga. Det er min styrke, kapital og berikelse. Det i seg selv er en kraft som bygger opp, forløser og fremmer nye innsikter. 

Skal jeg svare mer konkret på dine punkter må jeg ærlig innrømme at det har vært for lite søvn i over 20 år. Men, heldigvis har jeg en solid yogapraksis og meditasjonsøvelser jeg gjør hver morgen som gjør at jeg kan nullstille meg, lade batteriene, finne klarhet og fokus. Ingenting løfter meg mer enn det, de tidlige morgenstundene, før familien våkner og alt kaos begynner. Får jeg 60-90 min med en rolig og stødig yogapraksis, ja da kan jeg stort sett møte hverdagens utfordringer med en stoisk ro. Den indre støtten jeg finner i yogapraksisen gjør at jeg slapper bedre av i utfordringene og blir mer løsningsorientert i hverdagslivets mange problemstillinger. Derfor ser jeg sjelden svart på noe. Yoga fremmer også en indre glede som gir meg en positiv kraft i møte med andre.

Når det gjelder forstyrrelser i hverdagen så har de blitt litt i overkant mange de siste årene. Men jeg har også blitt flinkere til å beskytte meg og er flinkere til å prioritere hva som er viktig nå og hva som kan vente til senere. Så har jeg et fantastisk team av mennesker rundt meg som jeg samarbeider med og vi utfyller hverandre bra i de ulike rollene og funksjonene vi har. Vi har noen grunnleggende verdier som vi deler og det er en gjensidig tillit til at alle tar ansvar på sitt felt. For meg handler det til syvende og sist om Service. Å kunne stå til tjeneste og være en ressurs. Jeg får masse energi av å kunne bidra og viktigst av alt lærer jeg hele tiden noe nytt, både om sinnet mitt og andre og iboende ferdigheter som er i konstant utvikling. Men, for å være kort, kunsten ligger i å lære seg prioritere det som er viktig. Man kan kun gjøre én ting av gangen. Gjør man det godt og grundig frigjøres tid, man kjenner på gleden av å kunne gi slipp med god samvittighet, og kan være klar for nye utfordringer. Det er for meg et godt liv, de små øyeblikkene jeg finner fokus, en uforstyrret klarhet og tilstedeværelse. Det i seg selv frigjør en energi og kraft som gjør at jeg får harmoni og glede på innsiden og er klar for nye utfordringer når de kommer.

Når det gjelder fysisk aktivitet er jeg flink til å ta turer i fjellet. Jeg liker å bevege meg. Jeg har dessverre for lite tid til å lese bøker og det savner jeg, men jeg opplever en enorm glede med alle menneskene som kommer til Nøsen og de jeg treffer i arbeidet med BITR. Å pleie gode vennskap er viktig og jeg skal ærlig innrømme at jeg har et stort forbedringspotensial der, med å sette av mer tid til gode venner. Det er viktig og gir mye glede. Men nå er jeg også inne i en småbarnsfase og det har alltid førsteprioritet.

Kunsten å prioritere, samarbeide med flinke folk, yogapraksis og meditasjon. Vi tror deg så gjerne, og vi ser jo at det fungerer! Vi ser også at du er både viljesterk og svært inspirerende. I tillegg har du god evne til å justere deg i forhold til omstendighetene. Men, med så mange baller i lufta og så mange hensyn å ta må det vel oppstå konflikter også. Hvordan unngår du at konflikter tapper deg for krefter og har du en løse-konflikter-fasit du vil dele med oss sånn helt til slutt?

Alexander: Først og fremst må jeg innrømme at ikke alle konflikter kan løses og det må man lære seg å leve med. Jeg er heller ikke en konfliktsky person og jeg liker litt friksjon for å finne ut av ting. Hva som er viktig for meg er rettferdighet og evnen til å finne klarhet, forståelse og samhandling. Om jeg innser at jeg har feil, gjort urett eller vært litt ufin mot noen prøver jeg alltid å legge meg flat for å få til en forsoning. Men spør du om en konflikt fasit må det vel være, 1. Ikke vær redd for dem, 2. møt dem med åpenhet og forståelse, 3. Om feilen ligger hos deg, be om unnskyldning, 4. Om det ikke funker, gi slipp og gå videre.

Comment