May-Rita er ikke bare mamma til tre egne barn hun er også en omsorgsfull og rettferdig “mamma” til hele Nøsen-gjengen. Det er noe med hennes ro, eller kanskje det er en slags indre styrke som smitter og som gjør at det er godt å være i hennes nærvær. Hun er mentor for de nye BITR-medlemmene som kommer til Nøsen og det er henne du treffer om du ringer eller skriver en mail. Mange av Nøsen-gjestene husker May-Rita aller best for hennes berømte surdeigsbrød. Likevel - livet har ikke alltid vært like skyfritt.

May-Rita vinter.JPG

Før May-Rita kom til Nøsen slet hun med alvorlig rusavhengighet. Det startet så tidlig som i 14-års alderen. Senere i livet førte det til at hun stengte seg bort fra familien sin og fra barna sine. Barna vokste opp hos sin far. Legene avskrev May-Rita, de sa det ikke var håp. Hun var på bunnen og levde på gaten i Oslo kun på jakt etter neste dose. Det var på denne tiden, da det var som aller verst og med ingenting å tape, at hun tok motet til seg å kontaktet Alexander Medin. Kunne hun komme til Nøsen? Hun hadde vært en del av BITR i et års tid. Svaret var ja, hun var velkommen, men bare om hun holdt seg borte fra rusmidler. Noen dager senere, med skjelvende stemme og frynsete nerver, dukket hun opp.

-       Selv om jeg gikk igjennom rehabilitering var livet mitt fylt av angst og skam. Jeg ante hverken hvordan jeg skulle omgåes mennesker eller få til livet. Etter at jeg kom til Nøsen lærte jeg sakte men sikkert å bry meg om andre, gi service, være til hjelp, istedenfor å bare synes synd på meg selv. Gradvis begynte livet å forandre seg. Det begynte å ta en annen form.

Dette var tidlig på våren i 2018. Intensjonen var å slutte med medisinering og etablere nye, sunne rutiner. May-Rita har vært her hele tiden siden det.

Eva husker svært godt de første ukene etter at May-Rita kom. Hun ler:

-       Vi ga May-Rita en uke til å bare slappe av og sove bort de verste abstinensene. Den neste uken begynte vi å kreve deltakelse. Visse dager utførte May-Rita oppgavene sine helt prikkfritt, men svært ofte var det som å leke gjemsel. Hun fikk en oppgave og med en slags kunstferdig innsats forsvant hun ut av synsfeltet og var tilbake i sengen og søvnen.

Det skulle likevel vise seg at May-Rita hadde viljestyrke. Etter 3 måneder på Nøsen tok hun eget initiativ. Hun var lei av å se på at gjestene spiste det hun kalte ‘dårlig brød’. Dermed marsjerte hun inn på kjøkkenet, ryddet seg en arbeidsplass og startet sine første eksperiment med surdeig. Hun laget sin egen starter og selv om hun ikke ble helt fornøyd med sitt eget resultatet var gjestene mer enn fornøyde. I dag har kjøkkenet landet på sin egen May-Rita oppskrift som fortsatt er svært høyt verdsatt.

Fra 2018 har livet til May Rita tatt 180 grader vending. Hun husker mer enn godt den tiden hun våknet med angst, da hun bare ville at livet skulle ta slutt, og hele veien frem til der hun er i dag. I dag er May-Rita et stort, varmt smil når hun snakker om sine daglige rutiner.

-       Yoga har lært meg at alt er mulig. At det er mulig å forandre retning. Det eneste vi må gjøre er å øve, praktisere og finne en balanse. Alle historiene jeg fortalte til meg selv handlet om at jeg ikke var bra nok, at jeg burde gjøre slutt på livet mitt, at verden ville være bedre om jeg ikke var her. Nå klarer jeg å forteller meg selv andre og bedre historier. Selvfølgelig skjer det ikke over natten. Men at jeg møter utfordringene, ikke sniker meg unna, at jeg aksepterer at livet er som det er og at jeg prøver å være samvittighetsfull og ha medfølelse både for meg selv og andre, det har lært meg at det går an. Og ikke minst - vær ærlig! Uten ærlighet fungerer det ikke. I det øyeblikket vi river av oss masken, hakker hull på det tykke skallet av beskyttelse og slutter å lyve og late som, da kan vi bry oss på ordentlig og forandre oss på den gode måten.

May-Rita er lidenskapelig opptatt av yoga. Hun gikk teacher training med Alexander Medin i 2019. Om du vil kan du lære mer om hennes livsfilosofi i april: https://www.nosenyoga.no/nb/yoga-retreats-og-workshop/2021/3/nybegynnerkurs-d3n95