For 7 år siden var Nøsen et falleferdig hotell på fjellet. Det var gammelt, det hadde ikke fått kjærlig omsorg på mange år og det hadde stått tomt lenge. Det dryppet gjennom taket, veggene manglet isolasjon og det var etterhvert blitt bolig for mer enn én mus.

Nøsen Fjellhotell fra ca 1947-50.

Utsikten vi aldri blir lei av. Foto: Nicki Twang

Påsken 2013 kom Alexander Medin kjørende over fjellet sammen med sønnen sin, Benjamin, på vei fra Beitostølen til Hemsedal. De kjørte Panoramaveien og ved Nøsasvingen stoppet de for å nyte den fantastiske utsikten. Ingen hadde ord for hvor vakkert det var. Plutselig sier Alexander til Benjamin: “Tenk å ha et eget Yoga Retreat Center her, da! Hadde ikke det vært fantastisk”? Så kjørte de videre uten å tenke noe mer på saken. Hvertfall ikke på en stund…

Far og sønn (fra bryllupet til far da han og konemor Ellen giftet seg på Nøsen i 2017). Foto: Nicki Twang

På den tiden underviste Alexander yoga på Puroyoga i Oslo og han hadde så vidt startet prosjektet som i dag er Back in the Ring (BITR). Han var i tillegg på vei til India på den aller første turen med tidligere innsatte og rusavhengige. Hverdagen var travel. Likevel, tanken som hadde dukket opp på kjøreturen over fjellet lå der og summet. Den ville ikke slippe taket.

- Kan du fortelle oss om begynnelsen, Alexander. Hvordan hadde det seg at du startet opp på Nøsen?

Høsten 2014 hadde jeg det første yogakurset på Nøsen. Litt som en prøve med noen vestkantdamer fra Oslo. De syntes beliggenheten var fantastisk, bygningsmassen horribel, og de ble skremt av mus i mange kriker og kroker. Jeg så bare muligheter og fra 2015 begynte jeg å leie på prøve. Høsten 2015 kjøpte jeg Nøsen, og rett etterpå kom flyktningkrisen. En uke før julaften ble Nøsen omgjort til et flyktningmottak for 100 asylsøkere i tre måneder. Det var utfordrende på svært mange plan, men året etter ga det oss muligheten til å fikse taket, oppgradere hotellet og fikse mye av det som trengte vedlikehold.

Så var vi i gang. Vi lekte hotell. Lite visste vi hva vi hadde begitt oss inn på.

Heldigvis var yoga drivkraften, det var vår største vare og det vi kunne best. Sakte men sikkert kom det mennesker hit, som ville fordype seg i yoga. Noen var betalende gjester, mens mange byttet vi tjenester med. Yoga, kost og losji mot litt vedlikeholdsarbeid, hjelp på kjøkkenet eller rydding og vask. Gradvis fikk vi en profesjonell stab som ønsket å være her og som brant for det vi gjorde. Vi ble proffere, fant glede i arbeidet og opplevde styrken og gleden i genuin service. Det beriket alle som jobbet her, det var godt for stedet og gjestene våre trivdes. Det la grunnlaget for det vi har blitt i dag. Service og Karma Yoga.

Det vi kan aller best: yoga. Foto: Darja Olsevskaja

I dag er det ikke bare yoga som trekker folk til Nøsen. Kjøkkenet får også mye skryt. Vi hører om ihuga kjøttelskere som spiser vegetarmat i dagevis i strekk, og som smiler fra øre til øre.
- Men den første tiden var matserveringen ikke helt den samme?

Jo da, matserveringen har vært relativt bra fra dag én. Men det var ikke alle som laget mat med hjertet. For mange var det bare en jobb, et ork, noe de gjorde som en tjeneste eller at de ønsket å bevise noe. Alt var som mørkest under pandemien, men noen uker før vi skulle åpne sommeren 2020 kom Prasad, og like etterpå kom Lise. Først på besøk, men etter to uker fikk de begge fast ansettelse. De har forandret kjøkkenet vårt til et tempel hvor festmat serveres hver eneste dag. Det er et privilegium alle bøyer seg i takknemlighet for, hver eneste dag.

Lise er en stjerne på kjøkkenet, med bakgrunn fra Oslos ‘fine dining’. Foto: Malene Saxebøl.

Prasad. Helten vår som kombinerer lokale råvare med østlig krydder.

I disse dager er det flere byggeprosjekter på gang. Råloftet har blitt til en ny etasje. Her blir det blir ekstra rom for yoga, det blir bibliotek og et konferanserom. Utsikten herfra er ubeskrivelig vakker.
- Hva er planene fremover?

Vi håper å bli ferdig med den nye etasjen våren 2022. Høsten 2022 skal vi bygge ut spisesalen med 200 kvadrat. Yogasalen nede skal også få 150 kvadrat ekstra og vi skal lage et lite mini-spa med badstue, jacuzzi, kald-kulp og chill-out lounge. Over restauranten skal vi bygge en stor terrasse hvor man kan nyte utsikten og oppleve Nøsen magien på sitt aller beste.

Lite visste vi hvor mye spennende som kunne skje på 7 år. Vi gleder oss til de 70 neste!

Snart en helt ny etasje.

Nytt rom med vakker utsikt. Klart til våren.